Goudappel-directeur Jos van Kleef: “Linxx zorgde voor de doorbraak”

Goudappel-directeur Jos van Kleef: “Linxx zorgde voor de doorbraak”
november 26, 2020 Annette Looijestijn

Goudappel-directeur Jos van Kleef: “Linxx zorgde voor de doorbraak”

In maart zat Linxx met de OR van Goudappel Groep om tafel om hen te adviseren op het gebied van beloning. We zijn gevraagd als adviseur van de OR, maar werden al snel de adviseur van de OR én de directie van Goudappel. “Dat zegt eigenlijk al genoeg: we zijn zeer tevreden over de bijdrage van Linxx”, aldus de algemeen directeur van Goudappel Groep, Jos van Kleef. Het traject met Goudappel past uitstekend bij de Linxxe visie op medezeggenschap, waarin participatie en de samenwerking tussen OR en bestuurder centraal staan.

Een nieuw beloningssysteem

De ondernemingsraad en bestuurder van Goudappel Groep zetten samen een traject tot vernieuwing van het beloningssysteem in. Dat daarin samen werd opgetreden, was vanzelfsprekend, volgens directeur Jos: “Beloning is een lastig thema, want iedereen hoopt erop vooruit te gaan. Als directeur wil ik de afstand tot de OR klein houden. Samen optrekken met de OR heeft tot gevolg dat het eindresultaat beter wordt. Ik geloof dat de leiding niet alléén de waarheid in pacht heeft. Er werken bij Goudappel 250 hoogopgeleide mensen met ieder een duidelijke mening. Door trajecten samen met de OR te doen, wordt het resultaat ook beter gedragen in de organisatie.”

De doorbraak

De bijdrage van Linxx zorgde voor een heuse doorbraak in het traject, volgens Jos: “Ons beloningssysteem had een verhoging op basis van beoordeling waarbij de absolute verhoging van het salaris eigenlijk afhankelijk was van het economisch tij. Linxx gaf aan dat dat absoluut niet gebruikelijk is.” Het systeem van Goudappel had tot gevolg dat een medewerker die goed presteert in een slecht jaar minder beloond werd dan een medewerker die goed presteert in een goed jaar. “Dat was wel een eye-opener”, vertelt Jos, “ik had er nooit zo scherp naar gekeken, Linxx zorgde ervoor dat ik het zag. Na navraag in mijn netwerk besefte ik pas echt dat het niet wenselijk was om de verhoging afhankelijk te maken van de conjunctuur.  Zo heb ik ook de commissarissen en het management meegekregen.” De OR van Goudappel ging deze maand akkoord met het vernieuwde beloningssysteem, waar dit onderdeel is aangepast naar bedragen onafhankelijk van het economisch tij.

“In de kern was de bijdrage van Linxx deskundig en betrokken”, vindt Jos. “Jullie weten waar jullie het over hebben, kwamen jullie afspraken na en jullie zaten er vol energie in. Die combinatie is natuurlijk heel waardevol.”

Lees ook: De belangrijk rol van de OR in tijden van crisis.