Jezelf blijven in acquisitie

Jezelf blijven in acquisitie
november 15, 2022 Annette Looijestijn

“Houd nou eens op zo je best te doen.”

Jezelf blijven in acquisitie. Paul-Peter vertelt zijn eerlijke verhaal.

Paul-Peter heeft een roerig jaar achter de rug waarbij afscheid nemen een centraal thema in nam. Hij nam een sabbatical van zes maanden en is nu weer terug op de basis bij Linxx. Misschien wel als een andere man, al is die ontwikkeling nog steeds gaande. Ook in zijn werk besloot hij andere keuzes te maken. Hij nam zich voor zijn eigen pad te volgen en niet meer zo zijn best te doen voor de ander.

 Stoppen met pleasen

“De afgelopen periode heb ik geleerd dat ik mij in het verleden te vaak heb aangepast aan dat wat mensen van me vragen. Dat zit in alles en komt zowel privé als zakelijk naar voren. Als het spannend wordt dan heb ik de neiging te gaan pleasen en beweeg ik naar de ander toe en ga ik van mezelf weg. Bij acquisitie was dat eigenlijk ook zo. Ik wilde presteren, goed gevonden worden. De klus binnen halen. Dan had ik de neiging om alles te doen voor het resultaat. Daarmee wilde ik mensen wel eens naar de mond praten, sommige dingen niet vertellen of mijn grootste wensen niet kenbaar maken.

Bij mijn terugkomst bij Linxx zocht ik een opdracht als programmamanager en in die zoektocht nam ik mij voor ‘echt mezelf’ te blijven.

Vertel het eerlijke verhaal en luister

Voor één gesprek werd ik niet uitgenodigd. Eigenlijk hartstikke goed. Ik was in het telefoongesprek heel open geweest en blijkbaar matchte het niet. Zij hebben een goede afweging kunnen maken en ik was zelf waarschijnlijk ook tot dezelfde conclusie gekomen.

Voor een andere mogelijke opdrachtgever (in een voor mij bekende omgeving) had ik eigenlijk tijdens het gesprek al het gevoel dat het niet zo paste. Ik werd het niet. En wat ik achteraf opmerkte was dat ik opgelucht was. Mijn gevoel zei eerder al nee, maar daar was ik toch nog aan voorbij gegaan. Zo’n proces van ‘jezelf blijven’ gaat dus niet meteen goed.

De derde keer was het raak. Bij KLIMMR voerde ik twee gesprekken. Nou pas ik daar perfect. Mijn CV sluit helemaal aan en ik had alle ervaring die nodig was. Halverwege het eerste gesprek keek ik naar mijzelf en dacht ‘Houd nou eens op met zo je best doen, vertel het eerlijke verhaal en luister’. Ik zag mezelf in bochten wringen, toen ik dacht:  ‘Nee dit wil ik niet’. Ik haalde drie keer adem en nam me voor net even iets langer na te denken als er een vraag gesteld werd. Zodat ik de tijd had om na te denken over wat ik nou écht wilde zeggen. In plaats van ’Wat willen ze horen’. Dat werkte. Juist mijn eerlijkheid werd gewaardeerd. Ik hoorde ze bijna denken: “Wat fijn, iemand die zich durft uit te spreken”. Maar belangrijker nog. Zo fijn: om gewoon helemaal jezelf te zijn, ook in acquisitie.

Van start als Programma Manager bij KLIMMR

Vanaf Oktober ben ik dan ook twee dagen in de week aan de slag als Programmamanager Duurzame Inzetbaarheid bij KLIMMR. Een mooie rol waar ik kan zorgen voor meer verbinding tussen 19 woningcorporaties in de regio Utrecht. KLIMMR faciliteert mensen om na te denken over dat ze nou echt willen en biedt kansen om zich te ontwikkelen. Met als achterliggend doel dat ze  veel plezier hebben in hun werk en met passie samen de grote uitdagingen in deze sector kunnen waarmaken. Eigenlijk hetzelfde proces als wat ik zelf doormaak. En zo is de cirkel dus rond. Het blijft een proces van vallen en opstaan, maar daar ben ik heel eerlijk in 😉