Eerste ‘gastoloog’ van Nederland 

Eerste ‘gastoloog’ van Nederland 
december 7, 2021 Annette Looijestijn

Jeannine in de spotlight


“Hoe gastvrij ben jij?”

Jeannine Sok is al meer dan 12 jaar betrokken als extern adviseur bij Linxx. Als projectleider van Mijn Grafische Toekomst zorgde zij er mede voor dat er 1.200 grafisch medewerkers concrete handreikingen kregen voor verdere ontwikkeling van hun vakmanschap en loopbaan, binnen of buiten de grafische wereld.

Jeannine is een organisator en een verbinder. Naast haar werk voor Linxx zet zij zich in voor het verbeteren van de Gastvrijheid in Nederland. Daarom zetten we haar graag even in de spotlight met haar nieuwe boek “Hoe Gastvrij ben jij”.

Eerste ‘gastoloog’ van Nederland

AMSTERDAM, 30 NOVEMBER 2021 – Op donderdag 2 december opent de eerste gastoloog van Nederland haar deuren. Jeannine Sok introduceert hiermee een nieuw beroep. Ze ontwikkelde ‘gastologie’, de psychologie van de gast, tot ambacht. Nu adviseert ze restauranteigenaren hoe ze tijdens de lockdown verbonden blijven met hun gasten.

Onderzoek wijst uit dat gasten oprechte aandacht het belangrijkste vinden bij de beoordeling van een restaurant. Daarna komen pas de snelheid en kwaliteit van eten en drinken. Met behulp van gastologie leren horecamedewerkers hun gasten ‘lezen’, begrijpen en hoe ze hun gedrag kunnen voorspellen en beïnvloeden.

Spaanse stijl

Juist in deze tijd moet je je gasten extra blijven verwennen zegt Sok. “Zij vinden het ook vervelend dat ze ’s avonds niet meer gezellig naar een restaurant kunnen. Klagen over vroege sluitingstijden heeft geen zin. Denken in mogelijkheden wel. Gasten hebben hier behoefte aan. Nodig ze bijvoorbeeld uit voor lange lunches en vroege borrels. Of schakel over naar de Mediterraanse dinerstijl. In Spanje en Italië is het heel normaal om ’s middags een warme maaltijd te eten. Het is nog gezond ook!”.

QR-gastvrijheid

Ook de QR-code is volgens Sok een ideaal middel om de gastvrijheid te verhogen. “Tijdens het scannen bij binnenkomst kun je direct een oprecht contactmoment creëren met je gasten zodat ze zich extra welkom voelen. De horeca heeft het echt zwaar in deze tijd. Maar toch hoor ik dat corona hen goeds heeft gebracht. Zoiets kleins als een vaste route door het restaurant zullen we ook na de pandemie terug gaan zien. Gasten lopen niet meer te zoeken naar een tafel. Dat maakt het een stuk overzichtelijker.”

 

Bestel een exemplaar op www.gastologie.nl