Behoud productie én werkgelegenheid in Nederland voor Bosch Thermotechniek

Behoud productie én werkgelegenheid in Nederland voor Bosch Thermotechniek
januari 17, 2022 Annette Looijestijn

Behoud productie én werkgelegenheid in Nederland voor Bosch Thermotechniek

Afgelopen zomer kreeg de ondernemingsraad van Bosch Thermotechniek (fabrikant van verwarmingsproducten zoals cv ketels en warmwateroplossingen) een adviesaanvraag voor een reorganisatie. Bosch wilde graag de productie van alle ketels verplaatsen naar Portugal.  De ondernemingsraad vroeg Linxx, in dit geval Nienke en Caspar, om hen als adviseur hierin bij te staan.

Nienke: “Caspar en ik verdiepten ons vooral in de zoektocht naar alternatieven voor dit centralisatieplan. Het meest trots ben ik op het feit dat één van deze alternatieven uiteindelijk is doorgevoerd en overgenomen door de or én de bestuurder.”

Uit onderzoek en analyse bleek namelijk dat het zowel voordeliger was voor de winstgevendheid als voor de werkgelegenheid om de productie van de industriële ketels in Nederland te houden. De productie van de consumentenketels gaat wel naar Portugal.

“Door dit nieuwe scenario behouden meer mensen hun baan in Nederland en is er ook meer potentieel voor het expertisecentrum voor Waterstof en een configuratiecentrum voor prefab oplossingen.

Nienke: “Wij zijn erg blij met deze uitkomst en ook de klant was tevreden. Met name door onze pragmatische en laagdrempelige aanpak en oplossing. Maar ook omdat we verder durfden te kijken dan alleen behoud van werkgelegenheid. Er is meer samenhang gekomen in de hele organisatie.”