Waarom de or niet om achterbanraadpleging heen kan

Waarom de or niet om achterbanraadpleging heen kan
januari 6, 2025 Annette Looijestijn

Waarom de or niet om achterbanraadpleging heen kan

Achterbanraadpleging, een belangrijke stap die vaak spannend of zelfs ongemakkelijk kan aanvoelen voor veel ondernemingsraden. Het betrekken van medewerkers lijkt in theorie misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk zien we vaak dat de drempel om daadwerkelijk in gesprek te gaan met de achterban toch hoog is. Waarom zou je het dan tóch moeten doen? Een recent traject liet zien hoeveel waarde het toevoegen van deze stap kan hebben voor de OR, de medewerkers én de organisatie als geheel.

Wat brengt achterbanraadpleging:

Meer transparantie: “Door achterbanraadpleging krijgt de OR een completer beeld van wat er leeft bij medewerkers. Dat maakt de OR niet alleen zichtbaarder, maar versterkt ook hun positie in overleg met het bestuur.” 

Waardevolle input voor besluitvorming: “Medewerkers brengen waardevolle inzichten en feedback in, wat helpt om adviezen beter af te stemmen op de werkvloer. In één traject bleek zelfs dat een voorgenomen besluit van het bestuur niet haalbaar was in de praktijk, iets dat zonder input van de achterban onopgemerkt zou zijn gebleven.”

Versterking van de or: “Een OR die de achterban actief betrekt, laat zien dat ze hun verantwoordelijkheid serieus nemen. Door medewerkers een stem te geven, ontstaat een gevoel van betrokkenheid dat weer bijdraagt aan het draagvlak voor beslissingen.”

Praktische tips voor ondernemingsraden die de stap naar achterbanraadpleging willen wagen:

  1. Begin met een duidelijke vraag: vraag naar concrete feedback op plannen en zorg dat je zelf helder hebt wat je met die input gaat doen.
  2. Maak het laagdrempelig: houd de achterbanraadpleging eenvoudig en overzichtelijk. Bijvoorbeeld door een informele bijeenkomst, waar mensen vrij kunnen spreken. Gebruik een flipover of schrijf de input direct op, zodat medewerkers zien dat hun mening wordt gehoord.
  3. Koppel terug wat er met de input gedaan is. Niets is frustrerender voor medewerkers dan het gevoel dat hun mening verdwijnt in een zwart gat.

Achterbanraadpleging hoeft geen grote, ingewikkelde stap te zijn. Het kan een waardevolle routine worden die de OR helpt om hun rol als vertegenwoordiger van de medewerkers sterker en effectiever te vervullen. Dus, neem die stap en laat zien dat de OR echt luistert.