Vitale vakmensen – een kwestie van doen

Vitale vakmensen – een kwestie van doen
januari 10, 2020 Annette Looijestijn

Meer dan 80 brancheondernemers kwamen eind vorig jaar naar Hilversum om in oud-sanatorium De Zonnestraal antwoord te geven op de vraag “Hoe houden we de vakmensen in de technische installatiebranche vitaal in hun vakmanschap?”

Paul-Peter, projectleider vanuit Linxx: “We wilden de deelnemers (P&O-ers, directeuren) een dag laten beleven met inzichten waar ze in de praktijk gelijk mee aan de slag konden.”

Zo sprak Prof. Dr. Willem van Rhenen hoogleraar Engagement & Productivity aan de Nyenrode Business University,  bijvoorbeeld over ‘Werk als beste medicijn.” Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, schetste bij de inleiding van de bijeenkomst de urgentie van vitaliteit in de technieksector.

Paul-Peter: “Deelnemers konden daarna in verschillende workshops meer leren van bedrijven die goede praktijkervaring hadden op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Interessante workshops met vaak vernieuwende invalshoeken.”

De praktijkervaring van de ondernemer stond centraal tijdens de workshops.

Basisvaardigheden

Wat doe je als mensen moeilijk te motiveren zijn of niet willen? Het inzicht dat dit ook kan liggen aan het ontbreken van de juiste basisvaardigheden (lezen/schrijven) was voor veel deelnemers een eye-opener.  De Groot Installatiegroep liet deelnemers ervaren wat het is om over onvoldoende basisvaardigheden te beschikken en hoe zij samen met Stichting Lezen en Schrijven omgaan met laaggeletterdheid.

Het gesprek

Hoe voer je een gesprek waarbij je het écht hebt over verantwoordelijkheid pakken. Reacties uit de zaal lieten zien dat het lastig is om daar de balans in te vinden. “Ik ben OF veel te sociaal OF veel te zakelijk.” Maureen Nederhoed, directeur van Harwig Installatietechniek kon deelnemers goed triggeren en uitleggen dat het ook belangrijk is om duidelijk te benoemen wat het belang is voor het bedrijf.

Zij-instroom

Hoe ga je succesvol om met zij-instroom? Bij Installatiebedrijf Aquarius werkt een grote diversiteit aan medewerkers. In de workshop werd duidelijk hoe dat financieel aantrekkelijk kan zijn. Zij-instroom als Win-Winsituatie voor bedrijf en de persoon!

Vitaliteit in de praktijk

Bedrijven Kremer en Eekels vertelden deelnemers meer over de praktijk van vitaliteit en hoe groot en klein je dit kunt aanpakken. Deelnemers kregen in deze workshop een stappenplan voor zowel de complexe als minder complexe vraagstukken.

Podcast

Van de bijeenkomst is een serie podcasts gemaakt. Het interview met Paul-Peter beluister je hier

 

Het interview met Bianca en Anneke gaat over het ‘in gesprek blijven’ met medewerkers.

 

Vitaal Vakmanschap is onderdeel van de Beleidsagenda Duurzame Inzetbaarheid en een samenwerking tussen OTIB, Techniek Nederland, FNV, CNV, de Unie en de NVKL. Linxx is aangesloten als extern adviesbureau.