Vernieuwende en werkende cao afspraken voor Bakkersbedrijf

Vernieuwende en werkende cao afspraken voor Bakkersbedrijf
mei 18, 2020 Annette Looijestijn

Hoe kom je tot vernieuwende cao afspraken? Dat was de vraag van de cao-partijen FNV, CNV, NBOV en NBV voor de cao Bakkersbedrijf. Zij vroegen Linxx om vier werkgroepen te begeleiden om te komen tot vernieuwende én werkende cao-afspraken. 

Robin: “Onze opdrachtgevers waren tevreden dat wij zelf het woord ‘werkende afspraken’ toevoegden aan onze opdrachtformulering. Nu is het vaak nog zo dat, de cao de praktijk volgt. Wij wilden graag echt concreet maken welke rol de cao in de praktijk kan vervullen.”

De vier werkgroepen kregen de volgende onderwerpen:

1.     Flex en maatwerk – Koppel wat de werkgever wil aan wat werknemer wil
2.     Duurzame inzetbaarheid – Wat voor afspraken kunnen we maken om duurzame inzetbaarheid hoger op de agenda te krijgen en praktischer?
3.     Instroom en imago – Hoe krijgen we nieuwe instroom door te zorgen dat het mooie vakmanschap beter over de bühne komt
4.     Communicatie – Ontwikkel een communicatieplatform

Adviseurs van Linxx faciliteerden het proces voor alle vier de werkgroepen en waren onafhankelijk voorzitter.

Robin: “Vaak worden wij tijdens dit soort processen ingeschakeld als inhoudelijk expert. In deze opdracht was het vooral zaak om de werkgroep te faciliteren in hun voorstellen. Het leuke aan dit proces was dat we redelijk snel tot goede en concrete ideeën kwamen. Alleen dan ben je er nog niet! Ik merk dat dit soort creatieprocessen partijen dichter bij elkaar brengt,  maar in het heetst van de strijd kan het dan toch weer moeilijk worden. Daarom is het goed om deze processen geregeld te doorlopen. Dat zorgt naast goede ideeën ook voor verbinding.”