Samen tot scherpte in de strategie met de directie van Greenpeace NL

Samen tot scherpte in de strategie met de directie van Greenpeace NL
mei 11, 2022 Annette Looijestijn

Samen tot scherpte in de strategie met de directie van Greenpeace NL

Even uit de waan van de dag en als directie de strategie doorakkeren. Anna Schoenmakers en Andy Palmen, de directie van Greenpeace NL, kwamen naar het kantoor van Linxx om samen te sparren. Linxx begeleidde de sessies. Andy: “Ik heb aan Robin gevraagd: als ik iets geks zeg, vertel me dat dan!”

Moeten we zaken veranderen?

Besturen en directies kunnen bij Linxx terecht met vraagstukken over strategie en organisatieontwikkeling. Samen bepalen we de aanpak van het traject. Greenpeace NL en Linxx kennen elkaar van een eerder traject, een stevige reorganisatie.  Nu kwam de duo-directie met een andere vraag. Andy Palmen, één van de twee directieleden van Greenpeace NL, vertelt over het traject: “Anna, ik en een aantal van de mensen uit het leiderschapsteam werken al best een tijd bij Greenpeace. Dat heeft voordelen: je hoeft evaluaties niet meer met 3 cijfers achter de komma uit te schrijven om te zien wat er allemaal loopt en wat er goed gaat. Tegelijkertijd lopen we het risico dat we tunnelvisie krijgen. Ik wilde de check doen: moeten we zaken veranderen aan de organisatie om onze nieuwe strategie uit te kunnen voeren?”

Directies hebben er baat bij van tijd tot tijd goed hardop na te denken met elkaar. Om samen scherpte te krijgen. Daarom klopten Anna en Andy bij Linxx aan. Andy: “In de waan van de dag zitten Anna en ik best op één lijn. Toch is het goed om van tijd tot tijd stil te staan. Wij waren 90% van hetzelfde overtuigd en over 10% hebben we nog door gediscussieerd.”

Behoeden voor tunnelvisie

De adviseurs van Linxx leveren in ieder traject maatwerk, ook met Greenpeace NL. Ook Andy herkent dit:  “Linxx is heel pragmatisch met ons in dit proces gestapt, daar ben ik blij mee. Het waren korte sessies. Wij wisten al dat we de goede koers varen. Wij wilden verstand en kennis inhuren, maar het niet uit handen geven. Ik heb aan Robin gevraagd: als ik iets geks zeg, vertel me dat dan. Zo behoedt Robin mij voor tunnelvisie.”

Linxx bracht pragmatisme en een strategische blik naar de gesprekken met Anna en Andy. Daardoor verkregen de twee directeurs overzicht. Andy: “Wij concludeerden dat verandering nodig is willen we die nieuwe driejarenstrategie gaan leveren. Met die conclusie zijn we vervolgens open het gesprek gestart met de ondernemingsraad, het leiderschapsteam en de RVT.” Zo gaat Greenpeace NL vanuit hun driejarenstrategie inzetten op het verder bouwen aan een supportersbeweging van 1 miljoen mensen.

Strategie en organisatieverandering

Heb jij ook een vraagstuk op het gebied van strategie of organisatieverandering? Neem contact met ons op!