Niet functie maar talent leidend bij gemeente Nijmegen

Niet functie maar talent leidend bij gemeente Nijmegen
september 16, 2019 Annette Looijestijn

De gemeente Nijmegen wil wendbaarder zijn zodat ze snel en goed kunnen inspelen op vragen uit de samenleving. In een resultaatopdracht (ROP) wordt vrijkomend werk omgezet in een tijdelijke opdracht waar mensen zich intern voor kunnen aanmelden. Niet de functie is leidend maar de maatschappelijke opgave en het talent en de ambitie van medewerkers om die opgave te realiseren.

FNV en CNV en gemeente Nijmegen willen het gebruik van ROP’s samen verder brengen. Hoe zorg je dan dat ook de groep die niet altijd vooraan staat in beweging komt? Die vraag kregen we bij Linxx.

Met 50 medewerkers doorliepen we een exclusief traject. Samen met de Gemeente Nijmegen en FNV en CNV, zodat het traject doorgezet wordt als onze opdracht stopt. In het programma stelden wij twee vragen centraal ‘wat wil ik zelf’ en ‘wat kunnen ROP’s hierin voor mij betekenen’.

Robin: “Bij mij blijft de ROP workshop het meeste bij. Hoeveel lol medewerkers er in hadden om hun eigen functie eens onder de loep te nemen met de vraag ‘wat doe ik eigenlijk allemaal aan activiteiten’? Deze aanpak heeft mij zelf ook weer aan het denken gezet in hoe ik mijn werk in richt. Zo zie je maar weer dat het altijd én voor iedereen nuttig is om zo af en toe anders naar je werk te kijken.”

De workshop bracht medewerkers op het idee dat je ook je eigen functie kunt omvormen door te focussen op activiteiten die je meer wilt doen en activiteiten die je minder passen te bespreken met (jobcrafting) je leidinggevende. Een mooie tussenstap om later op een ROP te reageren.

Tijdens de workshops maakten deelnemers een eigen actieplan. Met behulp van coaching vanuit Linxx voerden ze de acties uit. “Wat aandacht en een persoonlijk gesprek voor beweging kan veroorzaken blijft mij verbazen. De verbinding tussen wat medewerkers zelf willen en het organisatiedoel is daarin wel essentieel”, vertelt Anneke (projectleider vanuit Linxx). “Als die aansluiting er is dan is het een win-win situatie voor beide partijen. En daar zijn we naar op zoek.”

Met de werkgroep (HR Nijmegen en projectleider Linxx) is een vervolgtraject ingericht voor de positie van HR en vakbonden, leidinggevenden en aandacht voor medewerkers. Alle adviezen worden doorgezet in nieuwe projecten.