Energiegevers en nemers in je werk

Energiegevers en nemers in je werk
november 27, 2019 Annette Looijestijn

Al eerder schreven we over de Gemeente Nijmegen die samen met FNV en CNV sinds twee jaar werken met de inzet van Resultaatopdrachten (ROP). Niet de functie is daarin leidend, maar de maatschappelijke opgave en het talent en ambitie van de medewerker om die opgave te realiseren.

Hoe houd je deze nieuwe kijk op werk levend in een dynamische organisatie als de Gemeente? Hiervoor organiseerde de Gemeente Nijmegen, samen met Linxx,  in oktober het Oversteekcafe. Aan het einde van de dag (tijdens borreltijd) konden medewerkers in een cafe achtige setting nog een keer proeven aan het diverse aanbod rondom ROP’s. Het ging vooral om ervaren en in contact komen met elkaar over dit onderwerp. Volgens ons een hele mooie en laagdrempelige manier om het project onder de aandacht te houden.

Wij krijgen vaker de vraag hoe je projecten op de kaart houdt. Dit is, wat ons betreft, een goed voorbeeld. Een originele en zichtbare manier (cafésetting), laagdrempelig (je kunt rondlopen) en zinvol (er is wat te halen qua kennis en ervaring).

Eén van de oefeningen en ervaringen die we deelden in het café willen we ook met jou delen. Als je namelijk iets wilt met ROP’s of jobcrafting is het belangrijk om inzicht te hebben in wat je functie is en waar jij je tijd aanbesteedt gedurende de dag (en of dat de juiste dingen zijn).

Download onderstaande afbeelding of print ‘m uit

  • Schrijf al je individuele taken op een post-it.
  • Orden ze naar energiegever & energienemer. Je plakt bovenaan wat je veel doet en onderaan wat je weinig doet.

De taken die je veel doet én energie nemen moeten alarmbellen laten rinkelen. Want dan ben je voor een groot deel van de week met iets bezig wat je leeg slurpt.

Wat valt jou op?