Eigen regie in corona isolatie

Eigen regie in corona isolatie
februari 21, 2022 Annette Looijestijn

Eigen regie in corona isolatie

Zo in de staart van de Omikron golf moet ik er ook aan geloven. Vijf dagen in isolatie op de slaapkamer van mijn uitgevlogen zoon. Spartaans, maar wel met uitstekende ‘roomservice’ en wifi. Een perfect moment om te werken aan mijn ontwikkelplan, een jaarlijks terugkerend feestje, want ik werk daarin toch vaak volgens het principe streef naar het ideale, realiseer het haalbare. En dat biedt mij de nodige ruimte om redelijk zen over mijn ontwikkeling door het leven te gaan.

De plannen van de afgelopen jaren

Toch even de plannen van afgelopen jaren er bij gepakt. Wat komt daarin iedere keer terug?

  • De wil om intern en extern kennis te delen, op te halen en te verdiepen, door in meer netwerken deel te nemen, masterclasses te organiseren en natuurlijk te lezen en schrijven.
  • Mooie vergezichten op inhoud en/of vorm van ons organisatieadvies, met de afspraak die in dat jaar verder uit te werken, samen met klanten.
  • Bespiegelingen over de invulling van mijn veranderende rol als directeur/senior adviseur in een groeiende organisatie en hoe dat mijn werk plezierig en zinvol maakt.
  • Onhandige formuleringen waarin ik probeer duidelijk te maken dat ontwikkeling in mijn werk alleen maar kan als het ook in het werk zelf plaatsvindt of gebruikt wordt (de formulering wordt helaas niet handiger).
  • En uiteindelijk de wens om de discipline te hebben om de voorgaande onderdelen ook in te vullen.

Ontwikkeling gaat niet vanzelf

Als ik dan ook de evaluatie per jaar erbij pak, zie ik bij mij geen strakke stijgende lijn (van linksonder naar rechtsboven) in mijn ontwikkeling. Het is vallen en opstaan, als het druk is, is het moeilijk om te blijven investeren, als het niet druk is heb ik soms de puf niet en het is moeilijk om te weten of meten of ik me nu echt ontwikkel.

Betekent dit dat eigen regie nemen op mijn ontwikkeling geen zin heeft? Voor mij niet. Het maakt mij vooral duidelijk dat die ontwikkeling niet vanzelf en zeker niet ‘gratis’ komt. Het is een investering die zich later kan uitbetalen. Kan, want er zijn geen garanties. Maar niet investeren biedt ook geen garantie en zou mijn werk minder interessant en plezierig maken.

Elkaar scherp houden

Wat mij enorm helpt is om die eigen regie te blijven voelen zijn de ontwikkelgesprekken bij ons. We houden elkaar scherp op onze doelen en ondersteunen elkaar om die eigen regie te blijven pakken. En het helpt natuurlijk om ieder jaar vast te stellen dat er door de oogharen kijkend wel degelijk sprake is van een stijgende lijn….