Duurzame Inzetbaarheid en de rol van leidinggevenden

Duurzame Inzetbaarheid en de rol van leidinggevenden
december 6, 2019 Annette Looijestijn

Duurzame inzetbaarheid begint bij het gesprek tussen medewerker en leidinggevende.Dat is in ieder geval wat Bianca kan concluderen na tientallen Quickscans Duurzame Inzetbaarheid bij bedrijven.

Hoe zit dat? Bianca vertelt het Annette in dit audio interview.

Liever lezen dan luisteren? Lees een deel van het interview hieronder.

Waarom is de rol van leidinggevende zo belangrijk?

Bij Duurzame Inzetbaarheid gaat het over: kan ik gezond werken, heb ik werkplezier en ben ik gemotiveerd om mijn werk te doen. Niet alleen nu. Maar ook in de toekomst. Wat we merken is dat medewerker en leidinggevende elkaar nodig hebben als het gaat om Duurzame Inzetbaarheid. In het gesprek met leidinggevende en medewerker komen afspraken tot stand.

Kan je iets vertellen over wat je opvalt in de QuickScan bij verschillende bedrijven?

Wat ons opvalt is dat leidinggevende zich vaak niet bewust zijn van de rol die zij hebben. Ze zijn zich er wel bewust van dat ze moeten coördineren en aansturen, maar dat zij een rol hebben in het werkplezier en de motivatie van hun medewerkers, daar zijn niet alle leidinggevende zich van bewust.

Veel bedrijven weten wel dat ze Duurzame Inzetbaarheid moeten bevorderen. En dan gaan ze allerlei dingen bedenken. Bijvoorbeeld dat medewerkers gezond blijven, qua eten of leefstijl. Ze letten erop dat ze niet teveel overwerken. Daar wordt wel naar gekeken. Maar de volgende stap, daar gaat het vaak op mis.  Wat kan ik echt als leidinggevende? Wat kan ik, wat mag ik. En wat ze ook lastig vinden: wat als de medewerkers er niet mee komt? Als ik zie dat de medewerker bijv. niet over de juiste kennis bezit. Wat doe ik dan?

Duurzame Inzetbaarheid is wel een steeds bekender begrip. Heb je een voorbeeld van een misvatting hierover?

Een goed voorbeeld is dat veel bedrijven en opleidingsfondsen een hele batterij aan producten, diensten en workshop aanbieden. Maar medewerkers kijken in hun werk vooral naar: Heb ik leuk werk, heb ik leuke collega’s én heb ik een goede leidinggevende. Dan kan je nog zoveel doen in de kantlijn, maar als je die drie dingen niet goed hebt geregeld heeft dat een behoorlijk negatief effect op de inzetbaarheid van de medewerkers.

Wat kom je zoal tegen in de bedrijven waar jullie de QuickScan uitvoeren?
We spreken altijd met de directie, P&O en medewerkers. In één van de QuickScans kwam naar voren dat er wel allemaal aanbiedingen waren voor medewerkers. Dat werd door P&O aangeboden, maar de leidinggevende stond eigenlijk buiten al die activiteiten. Een tweede voorbeeld is dat een bedrijf soms zelf ook niet helder heeft wat zijn visie is op DI. En dan ook niet duidelijk kan maken aan de leidinggevende wat hun rol is.

Welk advies heb je aan de luisteraar?

Doe vooral mee met de QuickScan. Laat iemand van buiten toe in je bedrijf om je een spiegel voor te houden. En dat gaat echt niet alleen over wat doe je niet goed, maar ook waar je verder op kan voortbouwen.