De toekomstsessie: Hoe zit jij in je werk?

De toekomstsessie: Hoe zit jij in je werk?
maart 15, 2019 Annette Looijestijn

Je bent dagelijks bezig met je werk, maar denk jij er wel eens over na of je er genoeg energie van krijgt?
Te weinig vinden wij.
Dat is hartstikke zonde.

Anneke vertelt aan Annette op een vrijdagmiddag in een audio-interview hoe dat komt en wat je er aan kan doen.

Liever lezen dan luisteren? Lees een deel van het interview hieronder.

——

Waarom vind je het belangrijk dat er meer mensen horen over de toekomstsessie?

Ik vind dat belangrijk omdat de toekomstsessie helpt medewerkers te reflecteren hoe zij in hun werk zitten. Er verandert heel veel en snel tegenwoordig en ik hoor van veel mensen dat ze druk zijn. De werkdruk is hoog en dat maakt dat veel mensen bij zichzelf gaan nadenken, over hoe ze erbij zitten, als het al te laat is. Bijvoorbeeld als je heel gestrest bent of fysieke klachten krijgt. Of als je merkt dat je met heel veel tegenzin naar je werk gaat. Dat is hartstikke zonde! Want dat is helemaal niet nodig als je eens in de zoveel tijd even stil staat en nadenkt over; hoe gaat het eigenlijk met mij, waar krijg ik energie van? Ben ik nog bezig met wat ik leuk vind? Of zou ik iets willen veranderen? De verandering hoeft ook helemaal niet iets groots te zijn. In de toekomstsessie gaan we juist kijken hoe je met kleine acties veranderingen kunt aanbrengen.

Welke reactie krijg je vaak na de toekomstsessie?

Heel positief, omdat het gewoon heel fijn is om even helemaal met jezelf bezig te zijn. Ook zijn de sessies luchtig en niet zo heel zwaar. Maar behapbaar. Je kan natuulijk kijken naar de organisatie en wat er allemaal fout gaat, of wat je daar vervelend aan vindt.. Maar dat ligt buiten je eigen invloed. Wij richten de sessie op: waar heb je zelf invloed op? Daar word je eigenlijk ook veel blijer van, want dáár kan je wat aan doen.

Je zult vast ook wel weerstand horen in de sessies, wat hoor je zoal?

Het eerste wat in mij opkomt is angst. “Ik doe al 20 jaar hetzelfde, wat gebeurt er als ik een verandering in ga zetten?” Er zit dan wel een verlangen, maar die wordt soms snel de kop ingedrukt omdat mensen het spannend vinden om daar ruimte aan te geven. Terwijl als je iets gaat onderzoeken, betekent het niet meteen dat je dat ook MOET gaan doen. Maar dat soms alleen het onderzoeken al kan opluchten. Want dan kan je ook tot de conclusie komen dat je wél zo door kan gaan zoals je nu doet. De onrust die je voelde, daar heb je iets mee gedaan.

….

Wil je nou meer weten over de toekomstsessie of hoe je medewerkers kunt activeren op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid, neem vooral contact op met Anneke want ze vertelt je er heel graag meer over.