Je hebt de laatste tijd al meer gehoord en gezien over onze toekomstsessie. Een actiegerichte workshop van 2 uur waar je reflecteert op jouw werksituatie nu, maar vooral kijkt waar je naartoe wilt groeien én wat je daar zelf aan kunt doen (Bekijk bijvoorbeeld de vlog of beluister de podcast hier).
Tijdens de workshop schrijven deelnemers altijd een concrete actie voor zichzelf op. Aan wat voor acties moet je dan denken? Wij maakten een overzicht voor je met een aantal voorbeelden. Dat geeft een beeld van hoe groot én hoe klein de acties al kunnen zijn om meer energie uit je werk te halen.
Actieplannen op takenpakket
- Een chauffeur is erg enthousiast over het inwerken van de nieuwe chauffeurs. Hij heeft al een paar chauffeurs ingewerkt en ziet veel punten waarop het inwerkplan kan verbeteren. Hij wil het huidige inwerkplan vernieuwen en daar een actieve rol in krijgen. Hij gaat het plan voorleggen aan HR.
- Een medewerker komt erachter dat er een groot energiek lek zit bij vergaderen. Dit komt doordat het in de vergadering voor haar te snel gaat en ze achteraf pas weet wat zij aan input had willen leveren. Zij gaat met haar leidinggevende en team in gesprek hoe ze na een vergadering nog ruimte kan krijgen om haar ideeën te uiten en een bijdrage te leveren.
- Deze medewerker merkt dat zij haar werk niet meer zo uitdagen vindt. Ze wil binnen de organisatie uitzoeken wat er nog meer te doen is. Ze gaat bij wat andere afdelingen koffie drinken om een beter beeld te krijgen van de banen die er zijn.
Actieplannen op loopbaan
- Een medewerker mist haar werk in de bloemen (ze zit nu op beleid). Ze is bang dat de flexibiliteit die het werk in de bloemen vraagt niet meer past bij haar huidige ritme, maar ze kan het ook niet loslaten. Ze gaat koffie drinken met haar oude werkgever om te verkennen hoe de sector nu in elkaar zit en wat het van haar vraagt in werk-privé balans.
Terugkoppeling van medewerker: Koffie drinken heeft geleid tot een dag meelopen. Hier kwam ze tot het inzicht dat ze op kantoor werken eigenlijk heel fijn vindt. Ze wil naast haar kantoorbaan weer extra energie stoppen in haar bedrijfje voor het schikken van bruidsboeketten. - Deze medewerker loopt met de vraag of hij niet wat anders wil, meer richting bestuursfuncties en een opleiding doen. Hij gaat als actie op gesprek met mensen die bestuursfuncties hebben. Daarnaast gaat hij uitzoeken welke opleiding daar op aan zou sluiten en wat het volgen van die opleiding voor consequenties heeft voor zijn werkende leven.
Terugkoppeling van medewerker: Hij heeft een netwerkborrel voor directeuren bezocht. De borrel was voor hem een herbevestiging dat hij in een publieke organisatie wil werken. Hierdoor waardeerde hij zijn huidige werk weer meer. Hij heeft een avond opleiding bestuurskunde gevonden die hij gaat volgen. - Deze medewerker geeft aan binnen 1,5 jaar met pensioen te gaan. Zij wil haar werk graag goed afronden en al haar kennis overdragen. Ze gaat een overdrachtsdocument maken met al haar kennis. Ook gaat ze met haar leidinggevende bespreken of ze een medewerker op het oog heeft aan wie ze deze kennis kan overdragen.
Actieplan op teamniveau
- Deze medewerker vindt het werk prima zo en wil daar geen verandering in. Het werk wordt voor hem leuker als hij meer contact heeft met collega’s, dit mist hij nu. Als plan gaat hij een paar extra uitjes organiseren om zijn collega’s meer te zien.
Actieplan op vitaliteit
- Een medewerker met veel rugklachten kan niet langer dan een paar uur zitten. Zij wil andere vormen vinden om haar uren te maken (bijvoorbeeld haar uren over meerdere dagen verspreiden, inclusief het weekend). Ze loopt vast in het gesprek met haar leidinggevende om tot een oplossing te komen. Met de groep verkennen we angsten en belemmeringen die de leidinggevende tegen kan houden. Ook verkennen we nog andere mogelijkheden om met de rugklachten om te gaan. Met die kennis gaat zij opnieuw in gesprek met haar leidinggevende.
0 Likes