In gesprek met de OR: “Onze ervaringen met achterbanraadpleging”

In gesprek met de OR: “Onze ervaringen met achterbanraadpleging”
december 2, 2024 Annette Looijestijn

In gesprek met de OR: “Onze ervaringen met achterbanraadpleging”

In dit interview spreken we met twee leden van een ondernemingsraad over hun ervaring met het raadplegen van de achterban en hoe dit hun werk als OR heeft gesterkt. Wat heeft hen geholpen om deze belangrijke stap te zetten en wat heeft het hen opgeleverd?

Wat zijn jullie ervaringen geweest met de achterbanraadpleging?

OR-lid: Eerlijk gezegd vonden we het allemaal best spannend. Wat als we kritische vragen kregen waar we geen antwoord op hadden?  We wisten ook niet goed waar we moesten beginnen. We waren een relatief nieuwe ondernemingsraad. En heel onervaren. In het begin dachten we dat onze rol vooral was om ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden op een adviesaanvraag. Totdat de complexiteit toenam en we begrepen dat we eigenlijk veel meer konden doen. We konden zelfs ‘geen mening’ hebben en we konden over bepaalde punten in onderhandeling om tot een betere positie te komen. Maar dan moet je wel precies weten waar je collega’s staan. Dus we hebben de stap genomen om, onder begeleiding, onze achterban te betrekken.

Ander OR-lid: De reacties van de medewerkers waren opvallend. In eerste instantie dachten sommigen dat de situatie vrij eenvoudig was en vroegen zich af waarom de OR niet gewoon akkoord gaf. Maar tijdens het achterbanoverleg kwam er veel meer informatie aan het licht. Het bleek dat een deel van het voorstel van het bestuur op praktisch vlak niet haalbaar was en dat er aspecten over het hoofd waren gezien. Dankzij de input van de achterban konden we als OR beter beargumenteren waarom bepaalde zaken aangepast moesten worden.

 

Hoe heeft de feedback van de achterban jullie adviezen verbeterd?

OR-lid: Sommige ideeën van het bestuur bleken onrealistisch voor de werkvloer. Door die input konden we voorkomen dat er onhaalbare plannen werden doorgevoerd.

“Dankzij de input van de achterban konden we als OR beter beargumenteren waarom bepaalde zaken aangepast moesten worden.”

Waarom kozen jullie ervoor om een extern adviesbureau (in dit geval Linxx) in te schakelen?

OR-lid: Heel eerlijk? We wisten niet waar we het zoeken moesten. We zaten als OR met een bestuur aan tafel die nooit het achterste v.an hun tong liet zien. Het klimaat in het bedrijf was. gespannen. We maakten ons ernstig zorgen over de toekomst. We hadden behoefte aan steun en wilden niet onvoorbereid het gesprek aangaan met onze bestuurder. Als ondernemingsraad vonden we het heel spannend. Je hebt toch een grote verantwoordelijkheid richting je collega’s. En je wil wel een partij hebben waar je op kunt vertrouwen.

Ander OR-lid: Wij voelden ons onder druk gezet en hadden behoefte een professionele begeleiding. We dachten zelfs eerst aan een advocaat. Maar dat zou een vergissing zijn geweest. De combinatie van Bianca en Cindy samen heeft een veel grotere bijdrage aan het proces geleverd. Terwijl wij wel eens bleven hangen in het verleden, was hun blik constant naar voren. Wij moesten naar voren kijken en een oplossing afdwingen.

OR-lid: Cindy en Bianca hebben ons geholpen onze emoties onder controle te houden en oog te houden voor de feiten. Ze konden de dingen die speelden zo goed verwoorden in een tekst. Bijzonder om te zien hoe snel ze ‘ons bedrijf’ eigen maakten.

 

Welke tips zouden jullie andere OR’s geven die overwegen om de achterban actief te betrekken?”

OR-lid: Ja, wij zouden zeggen: just do it! Het lijkt misschien spannend, maar het levert enorm veel op. Zelfs als je denkt dat het niet per se nodig is, brengt het je op ideeën en perspectieven die je zelf niet zou zien. Het heeft onze positie richting de bestuurder versterkt. Ons advies is beter geworden. Het is ook een waardevolle investering in de relatie met onze achterban. Met belangrijke wijzigingen in een organisatie zou ik iedere ondernemingsraad adviseren om met de achterban in gesprek te gaan.

Ander OR-lid: En hou het simpel. Wij gebruikten bijvoorbeeld een flip-over om input direct op te schrijven en zorgden ervoor dat we de kernvragen helder formuleerden. Zo voorkom je dat het een te groot en complex proces wordt en kun je het overzicht bewaren.