Nienke over haar rol als interim beleidsadviseur arbeidsvoorwaarden
Nienke werkt ongeveer twee dagen in haar werkweek bij Cultuurconnectie als interim beleidsadviseur arbeidsvoorwaarden. 4 vragen aan Nienke over deze rol!
Cultuurconnectie is de brancheorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en volksuniversiteitswerk. Kun je in een paar zinnen eens uitleggen wat je als beleidsadviseur arbeidsvoorwaarden doet?
Mijn werkzaamheden voor Cultuurconnectie zijn heel divers en breed: alles wat te maken heeft met de arbeidsvoorwaarden in deze sector. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor leden als het gaat om cao, arbeidsvoorwaarden en arbeid juridische vragen. Daarnaast gaat het ook over de arbeidsvoorwaarden zelf. Zoals het ondersteunen van de onderhandelingsdelegatie bij de onderhandelingen voor de nieuwe cao of inhoudelijke projecten als een nieuw functiewaarderingssysteem. Door de dag heen spreek je dus veel verschillende mensen: van directeuren van instellingen, tot P&O’ers, tot collega’s van andere brancheverenigingen tot vakbondsbestuurders. Je werkt op alle lagen binnen de branche.
Waar ben je trots op waar je de afgelopen maanden aan hebt gewerkt?
Ik ben eigenlijk het meest trots op de diversiteit aan projecten die zijn opgepakt. De kunsteducatie branche is lang dicht geweest door corona, dit was (en is) voor veel organisaties een uitdaging: hoe ga je hier op een goede manier mee om? Hoe voer ik de protocollen goed uit? Iedereen zet zich in voor het verder brengen van de branche. Samen met de vakbonden zijn wij aan de slag geweest met een sectoranalyse om de uitdagingen en oplossingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid in kaart te brengen. Met een groep P&O’ers zijn wij aan de slag geweest met goed opdrachtgeverschap: hoe doe je dit, hoe betaal je eerlijk? En een heel aantal organisaties heeft meegedacht over de ontwikkeling van een nieuw functieboek voor de sector.
Wat denk je dat de grootste uitdaging is voor een brancheorganisatie zoals deze de komende 3 jaar?
De belangrijkste taken van brancheverenigingen zijn lobby richting de politiek, maar ook het afspreken van arbeidsvoorwaarden voor de branche. Voor relatief kleine branches (zoals cultuureducatie) is het lastig om voet aan de grond te houden en genoeg financiën binnen te krijgen om de taken ook daadwerkelijk goed uit te voeren. Je ziet het dilemma: waar pakken we het zelf op, waar zoeken wij samenwerking en waar is wellicht samengaan met een andere branche een goede optie.
Wat vind je ervan om twee dagen van jouw werkweek op interim basis deze functie uit te voeren naast je werk als adviseur? Hoe bevalt deze combi?
Het is leuk en uitdagend om beide te kunnen combineren. In het werk bij Cultuurconnectie duik ik echt ergens in en ben je voor langere tijd betrokken bij bepaalde projecten. Als adviseur ben je vaker voor een kortere of minder intensieve periode bij een organisatie betrokken, maar de organisatie gaat uiteindelijk zelf aan de slag. Bij Cultuurconnectie pak ik dat laatste stuk ook op. Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling en implementatie van het nieuwe functiewaarderingssysteem. Hier ben ik verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van Cultuurconnectie in het project: dit gaat van input ophalen in de sector, naar communicatie in de achterban en uiteindelijk de uitwerking en implementatie in de cao. Inmiddels ben ik alweer een jaar aan de slag bij Cultuurconnectie en ga je ook onderdeel uitmaken van het team – dit is heel erg leuk, maar ook een uitdaging om een onafhankelijke en vernieuwende blik te blijven houden. Gelukkig houden mijn collega’s bij Linxx er scherp op!