&nbsp

Oké ik zeg het niet meer stiekem: I LOVE medezeggenschap en arbeidsvoorwaarden

Zo’n drie jaar geleden begon ik bij Linxx als adviseur. Bij Linxx doen we grote Duurzame Inzetbaarheidstrajecten en ik verwachtte eigenlijk dat ik daar met name mee bezig zou gaan. Maar ik kwam al snel in aanraking met de thema’s medezeggenschap en arbeidsvoorwaarden.

Twee thema’s die misschien een wat stoffig imago hebben en ook vaak complex zijn. Zelfs op feestjes hoorde ik mijzelf zeggen. “Ja ik werk met cao partijen, maar dat vind je vast saai”. Terwijl ik het stiekem heel leuk vond en vind. Maar waarom eigenlijk stiekem? Ik word gewoon blij van werken aan medezeggenschap en arbeidsvoorwaarden.

En waarom dan?

De challenge! Vind de gemeenschappelijke deler.  

De belangen lijken in het begin vaak ver uit elkaar te liggen. Dit kan aan een cao tafel zijn, maar natuurlijk ook bij het bespreken van een adviesaanvraag.  Ik vind het dan echt gaaf als het lukt om de puzzel zo te leggen dat beide partijen het eens worden óf nog betere afspraken maken. Dat het lukt de gemeenschappelijke deler te vinden of dat partijen elkaar versterken. De uitdaging is altijd: Afspraken maken waar de organisatie sterker van wordt, de cao nog passender en die echt werken.

Het is een voorwaarde voor een fijne werkplek

Als ik werk aan/met medezeggenschap of arbeidsvoorwaarden sta ik midden in een organisatie. Je hoort verhalen waarom mensen bij een organisatie werken. Medezeggenschap of arbeidsvoorwaarden worden dan vaak niet als eerste genoemd. Maar als het er niet is, of niet op de juiste manier, is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is. Een slechte arbeidsvoorwaarde kan een dissatisfier zijn, net als het niet horen van de stem van een medewerker. Het is (lijkt) onbelangrijk totdat… Beide onderwerpen helpen juist om een fijne en motiverende werkplek voor medewerkers neer te zetten.

Er zit spanning op

Toegegeven: soms is het ook spannend. Het zijn vaak gesprekken waar spanning op staat en die kunnen schuren. Ook voor mij is dat altijd een uitdaging en onzeker. Het is ingewikkeld en het zijn onderwerpen die uiteindelijk veel impact kunnen hebben voor de mensen die werken in de organisaties. Je kunt dus echt impact maken.

Al met al: genoeg uitdaging om hiermee aan de slag te gaan. De afgelopen drie jaar heb ik veel kunnen leren op deze thema’s en de aanpak. De komende jaren zet ik dit door. Ben jij ook een arbeidsvoorwaarden en/of medezeggenschaps’lover’? Leuk om samen te sparren! nienke.debruijn@linxx.org